Limit of Disappearance
Bruno José Silva
Sept 15th > Oct 22nd 2023

Limit of Disappearance | Bruno José Silva
Curator: Fabrizio Contarino 
Open by appointment  from September  15th to October 22nd, 2023

Limit of Disappearance is an exhibition that emerges from the intersection of visual arts and robotics. It arises from the need and urgency to reflect on the crisis and massification of images brought about by the emergence of technology, and how it contaminates, conditions, and deforms the individual. The technology exhibited was designed to put the human element at the centre, whose action is reflected in the work. And also, to create mechanisms or tools that make it impossible or difficult to see the images in the pieces. The fruition processes require time.
I’ve seen this face before is an installation consisting of a Raspberry camera (which captures realtime images of the exhibition space) and a small screen (which contains an image of a microorganism).
Here, visitors are not just spectators as they are invited to participate and be part of the object itself. Their movement is processed in real-time through computer software that affects the image on the screen, making it impossible to view (any movement around the camera changes the pixels being captured, which in turn adjusts the sharpness of the image on the screen). To be able to see the image in its entirety, it is necessary to learn not to react immediately to the impulse. Learn how to stop. It is necessary to create a time/stop relationship instigating a contemplative perception. The fruition processes require action.
The installation Limit of Disappearance, which gives the exhibition its title, exposes the visitor to an image created from images available in online databases, in a search for abstraction of meaning and the breaking of any potential spectacularity. It is an installation consisting of an image printed on fabric, placed on a pulley mechanism, which is activated by the presence of the visitor who causes an irreversible transformation of the image. Therefore, subsequent visitors will observe the image from the perspective of those who transformed it before. Each visitor is responsible not only for their own experience but also for what others will see. In this process, a new piece is designed, which I have no control over. It is a machine designed to make it happen. The purpose only materialises with the visitors. The fruition processes require decision.

Bruno José Silva (1992, Portugal) is an interdisciplinary artist working at the intersection of arts, media, technology and research. His artistic practice which is research and experimentation based on the concept of image in the contemporary era. Experimenting with new techniques and processes of image creation has his research. From this central axis, he tries to develop forms that question our sensorial experience and exhibition act itself, he creates proposals supported by various media that adresses concepts related with space, materiality and time. He has presented his work over several solo and collaborative exhibitions in both independent and institutional spaces. Since 2018, he has been collaborating with theater and performance, for which he develops set design and photography. He was selected to present his work in Biennale de l’Image Tangible (França, 2023);winner of the ‘Keep It Brian Video Award’ (Portugal, 2021), a finalist in the ‘National Exhibition of Young Creators‘ (Portugal, 2021) and awarded an honorable mention for his work at the ‘JOV’ARTE Biennial’ (Portugal, 2019).

Support for software creation and programming Marvilab
Architecture DCST Inox, Lda
Production Mariana de Sá Marques
Support by Program of Support to Projects Internationalization of the Direção Geral das Artes (Portugal)

Price list

ES

Limit of Disappearance es una exposición que surge de la intersección de las artes visuales y la robótica. De la necesidad y urgencia de reflexionar sobre la crisis y masificación de las imágenes provocada por la irrupción de la tecnología, y cómo ésta contamina, condiciona y deforma al individuo. La tecnología expuesta fue diseñada para poner en el centro el elemento humano, cuya acción se refleja en la obra. Y también, para crear mecanismos o herramientas que imposibiliten o dificulten la visión de las imágenes de las piezas. Los procesos de fruición requieren tiempo.
I’ve seen this face before es una instalación compuesta por una cámara Raspberry (que capta imágenes en tiempo real del espacio expositivo) y una pequeña pantalla (que contiene la imagen de un microorganismo). Aquí, los visitantes no son meros espectadores, ya que se les invita a participar y formar parte del del propio objeto. Su movimiento se procesa en tiempo real mediante un programa informático que afecta a la imagen de la pantalla, haciéndola imposible de ver (cualquier movimiento alrededor de la cámara cambia los píxeles captados, lo que a su vez ajusta la nitidez de la imagen en la pantalla). Para poder ver la imagen en su totalidad, es necesario aprender a no reaccionar inmediatamente al impulso. Aprender a parar. Es necesario crear una relación tiempo /detención que fomente una percepción contemplativa. Los procesos de fruición requieren acción.
La instalación Limit of Disappearance, que da título a la exposición, expone al visitante a una imagen creada a partir de imágenes disponibles en bases de datos, en una búsqueda de abstracción del significado y la ruptura de toda espectacularidad potencial. Se trata de una instalación compuesta por una imagen impresa sobre tela, colocada sobre un mecanismo de poleas, que se activa con la presencia del visitante que provoca una transformación irreversible de la imagen. Por tanto, los siguientes espectadores observarán la imagen desde la perspectiva de los que la transformaron antes. Cada visitante es responsable no sólo de su propia experiencia, sino también de lo que verán los demás. En este proceso se diseña una nueva pieza sobre la que no se tiene ningún control. Es una máquina diseñada para que esto suceda. El propósito sólo se materializa en la relación con los espectadores. Ls procesos de fruición requieren decisión.

Bruno José Silva (1992, Portugal)

es un artista interdisciplinar que trabaja en la intersección de las artes, los medios de comunicación, la tecnología y la investigación. Su práctica artística que es la investigación y la experimentación basada en el concepto de imagen en la era contemporánea. Experimentar con nuevas técnicas y procesos de creación de imágenes tiene su investigación. A partir de este eje central, intenta desarrollar formas que cuestionen nuestra experiencia sensorial y el propio acto expositivo, crea propuestas apoyadas en diversos medios que abordan conceptos relacionados con el espacio, la materialidad y el tiempo. Ha presentado su trabajo a lo largo de varias exposiciones individuales y colaborativas tanto en espacios independientes como institucionales. Desde 2018 colabora con teatro y performance, para los que desarrolla escenografía y fotografía. Fue seleccionado para presentar su trabajo en Biennale de l’Image Tangible (França, 2023);ganador del ‘Keep It Brian Video Award’ (Portugal, 2021), finalista en la ‘Muestra Nacional de Jóvenes Creadores’ (Portugal, 2021) y galardonado con una mención de honor por su trabajo en la ‘Bienal JOV’ARTE’ (Portugal, 2019).

Soporte a la creación y programación de software Marvilab
Arquitectura DCST Inox, Lda – Producción Mariana de Sá Marques
Apoyo del Programa de Apoyo a Proyectos de Internacionalización de la Direção Geral das Artes (Portugal)

Cat

Limit of Disappearance  és una exposició que sorgeix de la intersecció de les arts visuals i la robòtica. De la necessitat i urgència de reflexionar sobre la crisi i la massificació de les imatges provocada per la irrupció de la tecnologia, i com aquesta contamina, condiciona i deforma l’individu. La tecnologia exposada va ser dissenyada per posar al centre l’element humà, l’acció del qual es reflecteix a l’obra. I també, per crear mecanismes o eines que impossibilitin o dificultin la visió de les imatges de les peces. Els processos de fruïció requereixen temps.
I’ve seen this face before és una instal·lació composta per una càmera Raspberry (que capta imatges en temps real de l’espai expositiu) i una petita pantalla (que conté la imatge d’un microorganisme). Aquí, els visitants no són mers espectadors, ja que se’ls convida a participar i formar part del propi objecte. El seu moviment es processa en temps real mitjançant un programa informàtic que afecta la imatge de la pantalla, fent-la impossible de veure (qualsevol moviment al voltant de la càmera canvia els píxels captats, cosa que alhora ajusta la nitidesa de la imatge a la pantalla ). Per poder veure la imatge en la seva totalitat, cal aprendre a no reaccionar immediatament a l’impuls. Aprendre a parar. És necessari crear una relació temps/detenció que fomenti una percepció contemplativa. Els processos de fruïció requereixen acció.
La instal·lació Limit of Disappearance, que dóna títol a l’exposició, exposa el visitant a una imatge creada a partir d’imatges disponibles a bases de dades, en una recerca d’abstracció del significat i la ruptura de tota espectacularitat potencial. Es tracta d’una instal·lació composta per una imatge impresa sobre tela, col·locada sobre un mecanisme de politges, que s’activa amb la presència del visitant que provoca una transformació irreversible de la imatge. Per tant, els espectadors següents observaran la imatge des de la perspectiva dels qui la van transformar abans. Cada visitant és responsable no només de la pròpia experiència, sinó també del que veuran els altres. En aquest procés es dissenya una nova peça sobre la qual no hi ha cap control. És una màquina dissenyada perquè això passi. El propòsit només es materialitza en la relació amb els espectadors. Els processos de fruïció requereixen decisió.

Bruno José Silva (1992, Portugal) és interdisciplinari i artista treballant en la intersecció d’arts, media, tecnologia i recerca. His artistica practica which is research and experimentation basat en el concept of image in the contemporary era. Experimenting amb noves techniques i processos d’imatge creation has his research. He exploris different aspects of it, from different approaches and perspectives. From aquest central axis, he triat a desenvolupar formes que la qüestió del sensorial experiència i exhibició act itself, he creates proposals supported per diverses mitja les adresses concepts related with space, materiality and time. He presentat la seva feina amb severals només i collaborative exhibitions in both independent and institutional spaces. Since 2018, he fet col·laborar amb teatre i performance, per on he develops set design and photography. El 2023 va ser seleccionat per a la seva feina a Biennale de l’Image Tangible (França); El 2021 he vingut de la ‘Keep It Brian Video Award’ (Portugal), a la fi del ‘National Exhibition of Young Creators’ (Portugal) i el 2019 he vingut honorable mention per la seva feina ‘JOV’ART Biennial’ (Portugal).

Suport a la creació i programació de programari Marvilab
Arquitectura DCST Inox, Lda – Producció Mariana de Sá Marques
Suport del Programa de Suport a Projectes d’Internacionalització de la Direção Geral dónes Arts (Portugal)